Lite allmänt om EU
EU är en union som består av 27 länder runt om i Europa som försöker minska de skillnader som kan komplicera samarbete mellan länder inom områden som varor, tjänster, personer och pengar. De vill att länders gränser ska kunna tunnas ut genom att få förestående varor att kunna flyta enkelt genom tullarna.
EU har även satt upp en del regler som alla länder i unionen måste följa för att få lov att vara med. Alla länder har samma jordbrukspolitik till den gräns EU känner är viktigast som att det skall vara bra för miljön, djuren och människorna. Unionen har även en speciell miljöpolitik som måste följas. Länderna måste följa vissa regler inom avfall, kemikalie och djurskydd.
När beslut ska fattas så går det oftast till såhär:
1. EU-kommissionen lägger fram ett förslag.
2. Europaparlamentet och ministerrådet behandlar förslaget.
3. Ministerrådet och Europaparlamentet fattar beslut.
2. Europaparlamentet och ministerrådet behandlar förslaget.
3. Ministerrådet och Europaparlamentet fattar beslut.
EU-kommissionen:
En kommissionär från varje medlemsland, de arbetar åt EU och inte åt sitt respektive land. De ska lägga fram förslag och hålla koll på EUs beslutstagare så att beslutet blir gjort och att reglerna följs.
Ministerrådet:
Här sitter en minister från varje medlemsland som ska representera sitt lands regering. Vilken minister som befinner sig i rådet är helt beroende på vilket område de ska besluta om. Ministerrådet måste oftast ta beslut tillsammans med Europaparlamentet men får ibland fatta egna beslut. De ska även fatta budget med Europaparlamentet.
Europaparlamentet:
Europaparlamentet består av 736 medlämmar från alla medlemsländer men det skall ändras till 754 inom en snar framtid. De ska själva godkänna kommissionen och kontrollera hur den arbetar samt utse EU-ombudsmannen, som tar emot och utreder klagomål från medborgarna.